Rubriky
Tiskové zprávy

Skauti rozdají Betlémské světlo tisícům Plzeňanů

Tradičně v předvánočním čase přivážejí skauti do Plzně Betlémské světlo – oheň, který byl zažehnut v Betlémě a v podobě jediného plamínku překonal tisíce kilometrů. K vyzvednutí bude ve čtvrtek po ranní mši v katedrále i v odpoledních hodinách a na Štědrý den i na dalších místech Plzně.

Rozdávání Betlémského světla v Plzni mají každoročně na starosti skauti ze střediska ICHTHYS. „Nejdříve světlo přivítá biskup Tomáš Holub, ve čtvrtek 23. prosince v 8 hodin v katedrále sv. Bartoloměje. Vzápětí nastane první příležitost, odnést si světlo domů.“ uvádí plzeňský koordinátor Betlémského světla Petr Beroušek. Další příležitost vyzvednout si plamínek bude katedrále od 14 do 18 hodin. A dále i na jiných místech po Plzni v kostele sv. Martina a Prokopa od 15 do 17 hodin a v Poustevníkově jeskyni na Lochotíně také od 15 do 17 hodin.

V pátek 24. prosince je možnost vyzvednutí v katedrále od 9 do 17 hodin, a i na dalších místech po celé Plzni. V kostele Nanebevzetí Panny Marie od 13 do 17 hodin, v kostele sv. Jana Nepomuckého od 9 do 15 hodin, v kostele sv. Martina a Prokopa od 15 do 17 hodin a v kostele U Ježíška od 10 do 13 hodin.

Středisko ICHTHYS zajišťuje dovoz Betlémského světla z Brna do Plzně a dále až do Žatce, jeho výdej na několika místech po Plzni a díky manětínskému oddílu ho rozváží i do obcí na severním Plzeňsku –  Dolní Bělá, Dražeň, Hodoviz, Manětín, Rabštejn, Stvolny, Žihle a Žlutice.

Betlémské světlo – vánoční symbol, představovaný malým chvějícím se plamínkem, přivážejí skauti střediska ICHTHYS do Plzně od roku 1990. Letos dorazilo Betlémské světlo do Plzně v sobotu 18. prosince z Brna.

K dispozici bude světlo na těchto místech:

Katedrála sv. Bartoloměje:

  • čtvrtek 23. prosince 14–18 hod.
  • pátek 24. prosince 9–17 hod. 

Kostel Nanebevzetí Panny Marie (kostel „U františkánů“):

  • pátek 24. prosince 13–17 hod.

Poustevna v Lochotínském parku:

  • čtvrtek 23. prosince 15–17 hod – zde s vlastními lucerničkami

Kostel „U Redemptoristů“ na Chodském náměstí:

  • pátek 24. prosince 9–15 hod.

Kostel sv. Martina a Prokopa v Lobzích:

  • čtvrtek 23. prosince 15–17 hod.
  • pátek 24. prosince 15–17 hod

Kostel U Ježíška:

  • pátek 24. prosince 10–13 hod.

Skauti rozvážejí Betlémské světlo po republice vlakem. Světélko zažehnuté v místě narození Ježíše Krista k nám tradičně putuje z Vídně, kde ho rakouští skauti předávají skautským delegacím z celé Evropy. 

Odkazy:

Betlémské světlo v Plzni: betlemskesvetloplzen.skauting.cz

Betlémské světlo: betlemskesvetlo.cz