Plzeňští skauti slaví 100 let

Zveřejněno: pondělí 15. květen 2017 6:22

V úterý 16. května budou zahájeny oslavy 100 let od vzniku prvních skautských oddílů v Plzni. Skauti se sejdou v 19 hodin v divadélku JoNáš ke zhlédnutí tematického dokumentu Skauti bez lilie. Oslavy budou pokračovat rozhovory s pamětníky, geolokační hrou, či velkým podzimním setkáním.

„Sto let skautingu v Česku jsme společně slavili v dubnu 2012, v Plzni se ale první oddíl inspirovaný skautingem objevil až o pět let později. Plzeňská pobočka Skautského institutu se proto rozhodla připravit sérií akcí, kterým toto výročí připomene a zároveň podpoří v dětech zájem o historii – například i pomocí moderních technologií," uvádí vedoucí plzeňského Skautského institutu Martin Kolovský.

První akce v rámci oslav se koná v úterý 16. května od 19 hodin v divadélku JoNáš. Během večera bude promítán dokument Skauti bez lilie z produkce Skautského institutu a organizace Post Bellum. Během večera také promluví první náměstek primátora Martin Baxa, náměstek primátora a dlouholetý skaut Petr Náhlík, ředitel Skautského institutu a spoluautor filmu Miloš Říha, předseda plzeňských skautů Martin Štěrba nebo jeden z pamětníků Jan Kacerovský, skauty přezdívaný Akela. Na akci je zvána také široká veřejnost. Vstupné 50 Kč se platí na místě, je však nutná předchozí rezervace vstupenky na internetové adrese www.plzen100.skauting.cz.

Ačkoliv plzeňští skauti slaví 100 let, jdou s dobou. Skautský institut si klade za cíl seznamovat mladé s historií i pomocí moderních technologií. „Brzy bude spuštěna geolokační naučná hra ‚Objev příběh plzeňského skautingu!‘ pro skautky a skauty starší 11 let. Díky chytrým telefonům, tabletům, internetu a podobným výdobytkům dnešní doby se děti ponoří do zajímavostí a podstatných událostí, které se udály plzeňskému skautingu," informuje Martin Kolovský a dodává, že hra bude sice určena především pro skauty, ale zapojit se může každý.

Skautský institut dále v rámci oslav plánuje veřejný rozhovor (22. května od 19 h v Café Regner) s nejstarším plzeňským skautem Jiřím Světlíkem, který byl kvůli skautingu vězněn nacistickým i komunistickým režimem či podzimní setkání všech plzeňských skautů. Vedle toho institut pracuje na speciálních metodických programech, které skautští vedoucí zapojí do běžných oddílových schůzek.

Skautský institut je zřizován organizací Junák – český skaut. Jeho cílem je pečovat o paměť skautingu, popularizovat a zpřístupňovat ji k bádání. Skautský institut si pokládá otázku, jakou stopu nechává skauting na světě. Vytváří prostor pro setkávání, debatu a hledání nových impulsů. V Plzni vznikla jeho pobočka na podzim 2016.

Junák – český skaut je s více než 55 tisíci členy největší organizací pro děti a mládež v Česku. V Plzni se skautingu věnuje bezmála 1 700 dětí a dospělých a jejich řady se neustále rozrůstají.

Film Skauti bez lilie:

Osudy českého skautingu – to jsou české dějiny „v malém“. Skauti byli nežádoucí pro nacisty i komunisty, třikrát se ocitli „mimo zákon“, a vždy museli volit strategii přežití. Nebyla jednotná, oddíly a jejich členové se rozhodovali sami za sebe. Ve filmu Skauti bez lilie se v rozhovorech s pamětníky soustředíme na obnovu Junáka v roce 1968, na nucené sloučení s komunistickým pionýrem, na život v „husákovském“ dvacetiletí. Co je pro skauting důležité? Nakolik bylo možné vést skautský oddíl bez symbolů, bez kroje, v soustavném utajování? Mohly být uchovány skautské myšlenky v pionýrském oddílu? To jsou některé z otázek, které jsme kladli pamětníkům.

Námět filmu: Viktor Portel a Miloš Říha – Šípek
Scénář: Adam Drda
Hudba: Matěj Kroupa
Režie: Viktor Portel
Délka filmu: 52 minut
Film vyrobil Skautský institut & Post Bellum.

Kontakty:

Skautský institut v Plzni:

Martin Kolovský
Tel: 608 949 651
Web: www.skautskyinstitut.cz/si-v-plzni
Facebook: www.facebook.com/SIvPlzni

Sto let skautingu v Plzni:

Web: www.plzen100.skauting.cz
Facebook:  www.fb.com/100letskautingu

Junák – český skaut,
okres Plzeň-město, z. s.

Mgr. Jitka Baslová, tisková mluvčí