Z Betléma až do Plzně: skautky a skauti přivezou i letos plamínek Betlémského světla. Prozářit může také váš domov

Zveřejněno: čtvrtek 14. prosinec 2017 14:55

V sobotu 16. prosince 2017 si vánoční plamínek přeberou ve Vídni skautské delegace z celé Evropy, o den později, 17. prosince, se pak „rozjede“ vlaky po Česku. Během cesty se o něj starají skauti a skautky, díky kterým se dostane do všech regionů země. V Plzni bude Betlémské světlo k vyzvednutí v katedrále sv. Bartoloměje v sobotu 23. prosince odpoledne.

Betlémské světlo je symbol míru a přátelství a pro mnoho domácností nepostradatelná součást vánočních svátků. Cestu z Betléma do Vídně absolvuje letecky, v rakouské metropoli se pak předává skautům z jednotlivých evropských zemí – letos proběhne ceremonie 16. 12. v kostele sv. Františka z Assisi na náměstí Mexikoplatz. Z Vídně tradičně přivážejí Betlémské světlo brněnští skauti a skautky, kteří také koordinují následný rozvoz vlaky po všech koutech Česka. Ten začíná v neděli 17. 12. ráno a skautští dobrovolníci se ho ujmou již po devětadvacáté. Mezi prvními si budou moci plamínek odnést návštěvníci nedělní mše svaté v katedrálách v Brně (9h), Olomouci (10h) a Praze (10h).

„Pomocí Betlémského světla bychom chtěli připomenout význam Vánoc jako svátků klidu a míru, jejich duchovní stránku, která v posledních letech ustupuje před tou materiální. Důležitým rozměrem akce je pro mě i spojování lidí a prolamování bariér mezi nimi,“ říká skautský vedoucí Jan Svoboda, celostátní koordinátor akce.

Na mnoha místních akcích si budou moci Betlémské světlo lidé připálit a odnést do svých domovů. V Plzni jej skauti veřejnosti nabídnou v sobotu 23. a hlavně v neděli 24. prosince v katedrále sv. Bartoloměje, v kostele Nanebevzetí Panny Marie, v kostele sv. Jana Nepomuckého, v kostele sv. Martina a Prokopa a v kostel sv. Jiří. Pokud chcete rozsvítit svůj vánoční domov, přineste si s sebou lucerničku, lampičku či hřbitovní svíci, případně špejli na odpálení plamínku.

Betlémské světlo do Česka skauti přiváží již po dvacáté deváté. Myšlenka vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do desítek zemí světa. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se jeho rozdávání stalo součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. Do tehdejšího Československa se Betlémské světlo dostalo až po pádu komunistické vlády a v rukou exilových skautů putovalo v prosinci 1989 až pod sochu sv. Václava v Praze.

Partnery Betlémského světla jsou České dráhy a Český rozhlas.

Celou akci připravuje brněnské skautské středisko Řehoře Mendla s pomocí stovek skautských dobrovolníků a dobrovolnic po celé zemi.

Informace o Betlémském světle najdete na www.betlemskesvetlo.cz, v sekci Místní akce jsou uvedeny další detaily o dění v jednotlivých krajích.

Kontakt: Lucie Kohoutová, organizátorka rozvozu/předávání Betlémského světla ve Skuhrově. Tel. 725 316 126

Junák – český skaut je největší výchovnou organizací pro děti a mládež v Česku. Za posledních 11 let se počet skautek a skautů v zemi zvýšil ze 40 tisíc na téměř 58 tisíc. Skauting vede k formování charakteru, přináší mladým lidem dobrodružství a partu kamarádů. Je největším hnutím mladých na světě – hlásí se k němu 50 milionů dětí, mladých lidí a dospělých dobrovolníků ve 216 zemích světa.
Více o skautingu na www.skaut.cz.

Plzen 2015 ÚMO 3 Český rozhlas Liman sport Moudrá sova Železářství Votrubec MŠMT